Logo Merkat
        > Profil    > Kontakty    > Katalog    > Obchodní podmínky    > Ke stažení    > NOVINKY V NAŠÍ NABÍDCE
Aparatury


  > Skleněné aparaturní díly
  > Potrubní díly
  > Ventily a kohouty
  > Spojovací a těsnící prvky
  > Nosné a upevňovací díly
  > Standartní sestavy aparatur
  > Individuální sestavy


     Pro výrobu účinných látek, například barviv, silic, aromatických extraktů z přírodních materiálů (léčivých rostlin, jehličí, koření, sušené krve apod.), se často využívají skleněné extraktory. Použití skla eliminuje nebezpečí znehodnocení výsledného produktu možným výluhem z konstrukčních materiálů, například z ocelí.

     Základním dílem extraktoru může být cylindrický kotlík s výpustí (objemy od 10 do 200 l), který je opatřen snadno odnímatelným víkem pro vkládání a vyjímání extrahované suroviny zpravidla uložené v textilních pytlích. Pro cirkulaci rozpouštědla (extrakční činidla) je možno použít čerpadlo, ohřívač pro udržení potřebné teploty a potrubní rozvod s ventily pro zajištění potřebných funkcí (plnění, provoz, vypouštění, propařování nebo proplachy, sanitace). Takto vybavené extraktory se používají separátně, nebo v řadě za sebou (několikastupňová extrakce).

     Pro jiné případy je vhodné použít aparaturu, která je navržena tak, že se rozpouštědlo po průchodu extrahovanou surovinou v jímací baňce odpařuje, páry se odvádějí destilační hlavou do kondenzátoru a odtud zpět do extrahované suroviny. Účinné látky se tak koncentrují v jímací baňce a na surovinu je přiváděno stále čisté rozpouštědlo.

     Pro návrh extraktoru jsou nezbytné informace, mezi něž patří zejména údaje o objemech surovin a rozpouštědel, provozních teplotách, době trvání extrakce, prostorech pro vlastní extraktor a obslužné plochy, způsobech manipulace se surovinami, o pomocných zařízeních, například jeřábech, způsobu uzavírání víka extrakční nádoby atd. Dále je třeba řešit způsob obsluhy, (ruční, poloautomatická), měření, regulace a vytápění.